Coöperatie DELA zet zich in voor toegankelijk onderwijs

mastercalss uvn

De Universiteit van Nederland krijgt een unieke sponsor en samenwerkingspartner: Coöperatie DELA. Dat maakte de uitvaartverzekeraar begin deze maand bekend. De coöperatie erkent het belang van goed onderwijs en goede docenten en wil kennis voor iedereen toegankelijk maken. De Universiteit van Nederland maakt dit op een unieke en laagdrempelige manier mogelijk, namelijk met videocolleges van inspirerende hoogleraren.

De Universiteit van Nederland

De Universiteit van Nederland is opgericht door Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping. Hoogleraren uit het hele land geven in een kort college van 15 minuten uitleg over een onderwerp uit hun vakgebied. Elk college wordt gefilmd en komt vervolgens online te staan, waar het voor iedereen toegankelijk is. De onderwerpen lopen uiteen van nanotechnologie tot geesteswetenschappen en van kwantumfysica tot literatuurwetenschappen. Zo gaan eerdere colleges bijvoorbeeld over ons gezichtsvermogen, de geschiedenis van het Romeinse Rijk, virtual reality en internationale communicatie. Elk college kent een duidelijke vraag binnen het vakgebied waar op een heldere manier antwoord op wordt gegeven.

Inmiddels zijn er meer dan 250 verschillende colleges gegeven en zijn de video’s meer dan 10 miljoen keer bekeken via de website. Elke week is er een nieuwe hoogleraar te bewonderen die 5 dagen op rij, 15 minuten lang zijn kennis overdraagt via videocolleges. Dat gebeurd op zo’n inspirerende manier dat vele jonge mensen in lange rijen komen opdagen bij Club AIR in Amsterdam om hierbij aanwezig te zijn. Zelf geïnspireerd raken? De opnames vinden vier avonden per week plaats en na afloop kun je la je vragen stellen aan de hoogleraar.

Waarom Coöperatie DELA?

Vanuit het gedachtegoed ‘Wat je meegeeft, is wat je straks achterlaat’ wil coöperatie DELA mensen inspireren om waarden en kennis door te geven aan nieuwe generaties. Het doorgeven van kennis via onderwijs past hier perfect bij. De Universiteit van Nederland geeft kennis en wetenschap op een laagdrempelige manier door aan toekomstige generaties. Die overtuiging bindt de twee organisaties aan elkaar. Bovendien zetten de hoogleraren zich met hun colleges niet alleen in voor het doorgeven van kennis, dankzij hun enthousiasme geven zij ook hun liefde voor het vak door. Dat is belangrijk om te zorgen dat aankomende studenten docent willen worden en zo nieuwe generaties kennis kunnen bijbrengen. Coöperatie DELA en de Universiteit van Nederland willen vier bijzondere thema’s uitwerken die passen bij het gedachtegoed van DELA. De colleges moeten dit extra kracht bij zetten.