Duurzaam doceren

zonnepanelen-op-scholenIn het kader van recessie en economische crisis wordt er flink op los bezuinigd waarbij ook het onderwijs er aan moet geloven. In 2013 moet er minstens 155 miljoen gesneden worden in het potje voor het voortgezet onderwijs. Het basisonderwijs lijkt te worden ontzien maar heeft ook te kampen met drastische stille bezuinigingen doordat de kosten per leerling sneller stijgen dan de vergoeding die zij per leerling ontvangen. Afgelopen jaar zorgde dit voor een ontslaggolf in het basisonderwijs waarbij 4700 docenten een uitkering aanvraagden.

Het plaatje ziet er dus niet al te best uit voor het onderwijs. Maar tijden van crisis zijn ook tijden van verandering, waar plaats vrij komt voor nieuwe kansen en ontwikkelingen. Met dit motto hebben zeven Gelderse scholen een project opgezet om zevenhonderd zonnepanelen te installeren op hun daken en over te stappen op het gebruik van zuinige LED-lampen. De investering zal in 15 jaar afbetaald worden, waarna de scholen nog ruim 15 jaar kunnen genieten van gratis energie. Het geld wat bespaard wordt kan rechtstreeks geïnvesteerd worden in de kwaliteit van het onderwijs op de scholen.

GroenLinks wil het Gelderse project als voorbeeld model gebruiken voor alle scholen in Nederland. Uiteraard vanwege de duurzame aard van het project, maar ook omdat het laat zien dat er in deze tijden waar financiën en milieu onder druk staan, zeker kansen liggen om op beide vlakken vooruit te gaan. Ook voor particulieren wordt het door energieleveranciers steeds gemakkelijker gemaakt om zelf energie op te wekken met zonnepanelen en terug te leveren aan de energieleverancier. Goede ontwikkelingen als het aan ons ligt!