Onderwijsniveau Nederland in top 10

nederland onderwijs

Onderzoeksbureau OECD deed onderzoek naar het niveau van scholieren over de hele wereld. Wat blijkt? Nederland heeft een plek in de top 10 bemachtigd! We komen op de negende plaats, zo maakte de BBC alvast bekend. We kunnen dus zeggen dat het wel goed zit met de overdracht van kennis aan scholieren in ons land.

Scholieren getest in 76 landen

Het onderzoeksbureau testte in 76 landen scholieren van 15 jaar op wiskunde en natuurkunde. Op basis daarvan is een lijst samengesteld die het niveau van het onderwijs weergeeft. OECD staat voor Organisation for Economic Co-operation and Development. De achterliggende gedachte van het onderzoek is dat er een verband bestaat tussen de kwaliteit van onderwijs en de economische welvaart van een land. OECD-topman Andreas Schleicher stelt dat het verbeteren van het onderwijs op de langere termijn economische voordelen oplevert. Zo zijn goed opgeleide mensen beter in staat bedrijven succesvol te laten zijn. Met de resultaten van het onderzoek wil de organisatie landen dan ook laten zien waar zij staan ten opzichte van andere in de wereld. Zo kunnen zij hun sterktes en zwaktes ontdekken en zien wat ze op de langere termijn nog kunnen winnen als ze het niveau van het onderwijs laten stijgen.

Resultaten: Azië eerst, Nederland 9e

De top 5 wordt ingenomen door Aziatische landen (Singapore, Hong Kong, Zuid-Korea, Japan en Tawain). Dat komt omdat docenten daar verwachten dat elke student succesvol is. Zij gaan er ook vanuit dat elke student zich hiervoor inzet. Bovendien zijn de Aziatische landen goed in het aantrekken van getalenteerde docenten, wat natuurlijk ook bijdraagt aan het succes van het onderwijs. Na Azië komen een aantal Europese landen, waaronder Nederland, dat de 9e plek in beslag neemt. Als we kijken naar de volledige lijst dan zien we dat Engeland  slechts 20e en Amerika zelfs 28staat, dit zijn landen die over het algemeen in de wereld toch hoog staan aangeschreven . Dat geeft maar aan dat niemand hoeft te klagen over het niveau van het onderwijs en docenten in ons land! Onderaan de lijst staan Afrikaanse ontwikkelingslanden zoals Ghana en Honduras.