Studeren in het buitenland

in het buitenland studerenEr zijn genoeg goede redenen om in het buitenland te willen studeren. Niet alleen is je aanpassen aan een andere omgeving en cultuur een persoonlijke uitdaging, het voornaamste is de aanvulling die het je biedt op je academische loopbaan. In het buitenland zullen andere vakken, opleidingen en werkwijzen te vinden zijn dan dat je eigen onderwijsinstelling je biedt. Een unieke kans dus om je zowel persoonlijk als academisch te ontwikkelen, maar helaas niet goedkoop. En omdat niet iedereen aan het begin van zijn studententijd meteen is gaan sparen, hieronder een aantal tips om de kosten te beperken.

Aan studeren in het buitenland zijn nogal wat kosten verbonden. Ten eerste is er het collegegeld. Wanneer je deelneemt aan een uitwisselingsprogramma blijf je ingeschreven staan aan de onderwijsinstelling in Nederland en blijf je ook je collegegeld aan hen betalen. Omdat je in theorie een Nederlandse student blijft loopt je studiefinanciering meestal automatisch door. Bovenop je reguliere studiefinanciering kun je nog een ov-vergoeding aanvragen. Wanneer je een hele studie in het buitenland volgt en dus niet één semester of jaar, ben je een internationale student en moet je collegegeld betalen aan de onderwijsinstelling in het buitenland. Vaak valt dit duurder uit dan het Nederlandse collegegeld maar bijvoorbeeld in België is het goedkoper. Wel kan je, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet, nog steeds studiefinanciering ontvangen van de Nederlandse overheid.

Naast het collegegeld zijn er nog andere kostenposten. Het verhuizen zelf, je zult wat meer spullen mee moeten nemen dan alleen maar een tas.  Verder heb je de vlucht, verzekeringen, visum etc. en dat kan al oplopen tot een aardig bedrag voordat je überhaupt daar bent. Daarbij is er een grote kans dat de leefkosten in het land van bestemming verschillen van die van Nederland, wat voordelig of uiteraard minder voordelig uit kan pakken. Ook zal je waarschijnlijk niet werken in het land waar je gaat studeren. Ook dit moet je meenemen in je begroting.

Voor deze extra kosten zijn er gelukkig beurzen waar je aanspraak op kunt maken. Elke beurs heeft weer zijn eigen voorwaarden en doelen. Zo zijn er bijvoorbeeld beurzen vanuit universiteiten zelf, met als voorwaarde dat je daar student bent, of vanuit een bepaalde stad met als voorwaarde dat je inwoner bent van die stad. De Erasmusbeurs is opgezet vanuit de Europese Commissie en is dus uitsluitend bedoeld voor studenten en uitwisselingen binnen Europa. Verder zijn de meeste beurzen prestatiebeurzen, wat betekent dat je in ruil voor hun financiële hulp wel bepaalde punten en cijfers moet halen. Wil je weten voor welke beurzen jij in aanmerking komt? Gebruik dan de beursopener, een zoekmachine die alle mogelijke beurzen voor jou situatie zoekt.