TU Delft neemt deel aan Solar Decathlon

tu-delft-solar-decathlonSteeds meer bedrijven en onderwijsinstellingen zijn bezig met duurzaamheid en dat is een goede zaak. Ondernemers hebben immers een grote invloed op hoe productieprocessen ingeregeld worden en de mate waarin hun producten of diensten van invloed zijn op het milieu. Het is een goed begin dat weliswaar het halve werk is, maar juist op die andere helft moeten we scherp blijven. Niet te snel tevreden zijn met behaalde resultaten, maar kijken hoe het nog beter kan. Dat is de instellingen waarmee je pas echt resultaten kunt bereiken. Niet alleen in het onderwijs of tijdens je studie, maar ook in de ‘echte’ wereld.

TU Delft daagt studenten uit

solar-decathlonEen goed voorbeeld hiervan is hoe de studenten van de TU Delft steeds weer worden geprikkeld om hun opgedane kennis op een boeiende manier in de praktijk te brengen. De technische universiteit neemt bijvoorbeeld dit jaar deel aan de Solar Decathlon. Dit is een wedstrijd die wordt uitgeschreven door de U.S. Department Of Energy en daagt de teams uit om huizen te ontwerpen en te bouwen efficiënt qua energie zijn, kostenbesparend en ook nog eens aantrekkelijk om in te wonen.

Waar de meeste deelnemers ervoor kiezen om hiervoor een compleet nieuw huis te bouwen, gaat het team van de TU Delft juist aan de slag met een eenvoudig en al bestaand rijtjeshuis. Om aan de door de wedstrijdleiding gestelde criteria te voldoen zal het huis als het waren van een nieuwe huid worden voorzien, waardoor het een soort zonnekas zal worden.

Benieuwd hoe zo’n huis eruit kan zien? In onderstaande video krijg je een virtuele rondleiding door een eerder ontwerp.

)

Duurzame productieprocessen

De focus ligt in de competitie op het ontwerp van een duurzame woning, maar ook in het productieproces kan nog veel gewonnen worden. Dit is een trend waar inkopers van gereedschapsmachines zich vooral mee bezighouden. Zij twijfelen steeds vaker om oude apparatuur te vervangen met duurdere en energiezuinige machines. Als gevolg hiervan is er ook een markt voor vervangen machines ontstaan die tegen aantrekkelijke prijzen worden verkocht. Deze kunnen vooral voor kleinere ondernemers erg interessant zijn. Vooral in het stroomsegment kan veel bespaard worden. Gereedschap- en machinefabrikanten trachten energiezuinige producten te produceren met een minimale CO2-uitstoot en in het productieproces van de materialen ook zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke bronnen. Duurzaamheid zit in efficiëntie maar ook in duurzame componenten.