Uiterlijk van scholen verandert

Het traditionele schoolgebouw met aparte lokalen, gangen en een aula is aan verandering onderhevig. De keuze voor een bepaalde architectuur en inrichting houdt vaak sterk verband met de onderwijsvisie van een school en de nieuwe technologische ontdekkingen die gedaan worden.

leeromgevingen-i3

Het ontwerp

Architect Lieven de Vadder vertelt dat scholen nog altijd het laatste woord hebben als het gaat om de inrichting van een school. Elke vierkante meter kost de school en overheid veel geld. Daarom is het belangrijk voor architectenbureaus om inzicht te krijgen in de specifieke behoeftes van afzonderlijke ruimtes. Zo kunnen zij in de ontwerpfase de oppervlakte functioneel inrichten en de beschikbare ruimte zo maximaal mogelijk gebruiken. Volgens architect Herman Hertzberger moet een schoolgebouw aan twee tegenstrijdige voorwaarden voldoen: Enerzijds moet het een veilige omgeving bieden maar anderzijds moet het spannend, uitdagend en prikkelend zijn.


Architectuur – Scholen van Hertzberger (leraar24.nl)

Op soortgelijke manier kijken we immers zelf ook naar de inrichting van ons eigen huis. Interieur in huis moet je inspireren, prikkelen en comfortabel zijn. Iedereen wil zich in eigen huis op gemak voelen. Meubelgigant Ikea snapt dit als geen ander, maar ook de Nederlandse Woonboulevards staan vol met mooie inspirerende showrooms.

IMM Cologne 2014 | Sfeerimpressie (Woonboulevard Poortvliet)

Leerprestaties verbeteren

Naast het schoolgebouw heeft het klaslokaal, of de ruimte waarin geleerd wordt, een groot effect op de sfeer, de manier van werken en de concentratie. Factoren als kleurgebruik, verlichting en het binnenklimaat spelen hierbij geen onbelangrijke rol. Onder het binnenklimaat verstaan we de CO2-concentratie, luchtvochtigheid, tocht, stof, schimmel en temperatuur. Als dit niet in orde is kan het klachten bij de leerlingen (en leerkrachten) veroorzaken die van invloed zijn op hun leerprestaties.

original

De kleuren in het lokaal moeten niet saai zijn maar ook niet afleiden. Welke kleur het beste past bij de inrichting hangt onder andere af van de vorm van de ruimte en het meubilair. Basisschool de Klimop in Almere heeft hiervoor een kleuradviseur in de hand genomen. Lichtsterkte en kleurtemperatuur van de verlichting kunnen ook een positief effect hebben op de leerprestaties van leerlingen. Dat bleek uit onderzoek van de Universiteit Twente naar het effect van SchoolVision. Op de Noordwijkse school wordt met dit speciale licht gewerkt.